Isparta’da elma hasadı baÅŸladı

Türkiye’deki elma üretiminde ilk sırada yer alan Isparta’da hasat baÅŸladı. Bu sezon kuraklık sorunu nedeniyle rekolte beklentisi geçen yıla oranla düştü. Isparta Ziraat Odası BaÅŸkanı Mustahattin Can Selçuk, geçen yıl..

Isparta’da elma hasadı baÅŸladı
Yayınlanma: Güncelleme: 15 views

Isparta'da elma hasadı başladı

Türkiye’deki elma üretiminde ilk sırada yer alan Isparta’da hasat baÅŸladı. Bu sezon kuraklık sorunu nedeniyle rekolte beklentisi geçen yıla oranla düştü. Isparta Ziraat Odası BaÅŸkanı Mustahattin Can Selçuk, geçen yıl 1 milyon 250 bin ton civarında hasat yapıldığını, bu yılki hasadın ise yaklaşık 1 milyon ton civarında olmasını beklediklerini söyledi.

Türkiye’deki üretilen 4 elmadan birinin yetiÅŸtirildiÄŸi Isparta’da her yıl eylül ayında baÅŸlayıp yaklaşık 2 ay devam eden hasat sezonuna gelindi.
Bölgede “Scarlet”, “Jonathan”, “Golden”, “Pink lady” ve “Fuj” gibi çeÅŸitli türlerde elma yetiÅŸtiren üreticiler, bahçelerde ürün toplamaya baÅŸladı.
VJXpiXNbY0uqPzYH8j vVQ
EÄŸirdir, Gelendost, Gönen ve Atabey ilçelerinde yoÄŸunlukla yapılan elma yetiÅŸtiriciliÄŸinde bu sezon EÄŸirdir Gölü’ndeki kuraklık nedeniyle sulama sıkıntısı yaÅŸayan üreticilerin rekolte beklentisi de geçen yıla oranla düştü.
Geçen sezonda 1 milyon 250 bin ton olan rekoltenin bu yıl 1 milyon ton civarında olması bekleniyor.
A1h0rwiEGESGaIGJP7S Pg
Isparta Ziraat Odası BaÅŸkanı Mustahattin Can Selçuk, “Geçen yıl 1 milyon 250 bin ton civarında hasadımız olmuÅŸtu. Bu yıl o kadar hasat beklemiyoruz. Yaklaşık 1 milyon ton civarında hasat bekliyoruz. Bu ancak kasımın ortalarında belli olur. Åžu anda toplanan elmalarımız depolarımızda stoklanıyor ve zaman zaman Ankara, Ä°stanbul, Ä°zmir gibi illere gidiyor. Akabinde de ekim ve kasım aylarında da ihracatımız baÅŸlar. Elma çok hassas bir üründür, çok bakım ister. Elma dikiliyor, budanıyor, ilaçlanıyor, sulanıyor ve akabinde hasadına geliniyor. Burada dalında 15 lira olan elma, Ankara, Ä°stanbul, Ä°zmir gibi büyük illerde marketlerde, pazarlarda 3 katına satılıyor. Bu tabii ki insanların alım gücünü de etkiliyor. Bu aradaki kiÅŸilerden ricam ÅŸudur; tabii ki para kazansınlar ama oradaki insanların da ürettiÄŸimiz elmayı yiyebilmesi için biraz daha makul fiyatlarda tutsunlar.” dedi.
EwhpaSgaG0SSTJ4qPkeYdQ
Isparta elmasının Avrupa ülkeleri, Hindistan, Çin, Rusya ve Libya gibi ülkelerde alıcı bulduğunu aktaran Mustahattin Can Selçuk, kentte neredeyse bütün ilçelerde elma üretimi yapıldığından bahsetti.
Gönen, EÄŸirdir, Gelendost ve Atabey’de elma üretiminin daha yoÄŸun olduÄŸunu kaydeden Selçuk, “SoÄŸuk hava depo zincirinde de yaklaşık 500 bin ton civarında kapasitemiz var. Bu soÄŸuk hava deposu zincirlerimizin yüzde 90’ı EÄŸirdir ve Gelendost ilçelerimizde.” diye konuÅŸtu.
f69GPKUj7Uy4BG1Ls4ZaJA
Ziraat yüksek mühendisi Selçuk Binici, bu yıl elma sezonuna 1 hafta erken başladıklarını söyledi.
Binici, “Ekolojik denge biraz deÄŸiÅŸiyor. Bu sene elma, 1 hafta, 10 gün erken geldi. Tabii elmanın erken gelmesi soÄŸuklanma ihtiyacını karşılamadığı için bu yıl geçen yıla göre yüzde 70’lik bir verim var. Fakat kalite olarak geçen yıla göre daha iyi bir kalitemiz var. Hem boy açısından hem renk açısından bizim için daha iyidir. Fakat bu yıl da bizim için dezavantajlardan birisi işçilik maliyetlerinin artmış olması. Elmada geçen yıla göre ciddi bir fiyat artışı yok fakat işçi maliyetlerinde, yakıtta, birçok girdi maliyetlerinde artış var.” dedi.
D5Xyg5boAEmg54GquYwZZg
Elmada sulama sorunu yaÅŸandığına dikkati çeken Selçuk Binici, şöyle devam etti: “Åžu an Isparta’da EÄŸirdir Gölü maalesef kuruyor. KuruduÄŸu için tarım biraz daha zorlaşıyor. O yüzden tarımın gerçekten bilinçli ÅŸekilde yapılmasını istiyoruz. Her eline alanın ‘Ben elma yetiÅŸtiriyorum’ demesini istemiyoruz. Her ilaç atan, su veren ‘Ben burada elma yetiÅŸtiriyorum’ demesin lütfen. Bizim beklentimiz budur. Elmanın bir alt yapısı vardır. Bunun için bir ziraat mühendisi olması gerekiyor. Elma çok hassas bir ürün, yıl içerisinde 15- 20 kez ilaç atıyoruz. Bunu yetiÅŸtirmek için çok enerji sarf ediyoruz. Ãœreticilere sesleniyorum, bir ÅŸeyin alt yapısını yapmadan lütfen ‘elma yetiÅŸtiriyorum’ demesinler.”

Türkçü Haber

Ä°LK YORUMU SÄ°Z YAZIN

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.