KAYNAKCnnturk.com Selahaddin Eyyubi‘nin yaşamı sorgulanıyor. TRT 1 ekranlarında yayınlanan dizinin özeti şu şekildedir: Haçlı istilalarının İslam Alemini kasıp kavurduğu 12.yy da Müslümanlar arasındaki birlik ve düzen bozulmuş, başta mukaddes şehir Kudüs..
Selahaddin Eyyubi‘nin yaşamı sorgulanıyor. TRT 1 ekranlarında yayınlanan dizinin özeti şu şekildedir: Haçlı istilalarının İslam Alemini kasıp kavurduğu 12.yy da Müslümanlar arasındaki birlik ve düzen bozulmuş, başta mukaddes şehir Kudüs olmak üzere birçok İslam toprağı Haçlıların eline geçmiştir. Selahaddin, “Cihana adalet Kudüs’e hürriyet” anlayışıyla yetişmiş, bu uğurda Haçlılar ile cenk eden Zengi Devleti himayesindeki Serhad Gazileri’nin başıdır. Tapınak Şövalyeleri, Kudüs’ün kilidi olan Askalan şehrini kuşatırlar. Askalan düşerse Kudüs güçlenecek, Zengi toprakları da tehlike altında olacaktır. Selahaddin buna engel olmak için Askalanlılar’a yardım etmek ister. Fakat büyük bir sorun vardır: Askalanlılar, Zengilere düşmandır. Bu sebeple devlet divanından Selahaddin’e izin çıkmaz. Fakat Selahaddin divan kararına rağmen Askalanlılar’a yardıma gider. Selahaddin’i şimdi zorlu engeller bekliyordur. Bu zorlu savaşın ortasında Askalan emirinin kızı Süreyya ile aralarında sevda kıvılcımı tutuşur. Fakat bu savaşta birlik olsalar da ikisi de düşman taraftadır. Yüreklerine düşen sevda kıvılcımı büyüyecek midir yoksa bu savaş düşmanlıkları daha da mı alevlendirecektir? Selahaddin, Askalan’ı kurtarıp hedefine ulaşabilecek midir? Devletin ve sultanın emrini çiğneyip Askalan’a gittiği için cezalandırılacak mıdır?
Selahaddin Eyyubi kimdir?
Selahaddin Eyyubi, Eyyûbîler Devleti’nin kurucusu ve ilk hükümdarıdır. 1187 yılında Kutsal Topraklar’ı Haçlılardan geri almak için bir ordu kurdu ve komutasındaki ordusuyla beraber 4 Temmuz 1187 tarihinde gerçekleşen Hıttin Muharebesi ile Kudüs Kralı Lüzinyanlı Guy’ın ordusunun büyük bir bölümünü yok etti.
Eyyubiler kimdir?
Eyyûbîler Devleti veya Eyyûbîler, Zengi Devleti’nin komutanı olan Selahaddin Eyyûbî’nin 1171 yılında kurduğu Eyyubi Hanedanı’nın Mısır ve Suriye’de egemen olduğu Sünni Müslüman bir devlettir.Eyyubiler, Selahaddin Eyyubi Hanedanlığı halkına denmektedir. Halkının çoğunluğu Müslüman olan Eyyubilerin dili Türkçe ve Büyük Selçuklu gibi Müslüman siyasetiyle yönetiliyordu. Halkının çoğunluğu Türkler, geri kalanı ise Araplar ve Kürtlerden oluşmaktaydı. Müslüman siyasetiyle yönetilen Eyyubiler, Selahaddin Eyyubi yönetimi dönemi, halkın kültürel ve ekonomik olarak güç kazandığı bir dönemdir.
Eyyubiler, olarak anılan topluluk Selahaddin Eyyubi tarafından 1171 yılında kurulan Hanedanlık halkının adıdır. Eyyubiler, Müslüman siyasetiyle yönetilmekte ve Türkçe konuşmaktaydı. Halkının çoğunluğu Türkler olduğundan Eyyubi ordusu tamamen Türkler’ den oluşuyordu. Geri kalanı ise Kürtler ve Araplar oluşturuyordu.
Selahaddin Eyyubi, yönetimde bulunduğu süre içinde halkın ekonomik ve kültürel refahını sağlayıp, entelektüel bir döneme imza vermiştir. Selahaddin Eyyubi, Mısır Sultanı olarak bulunduğu dönemde, Hristiyanlardan Kudüs’ü geri alarak Orta Doğu’ da gücünü kanıtlamış bulunmaktadır.
Ne Zaman Kurulmuştur ve Ne Zaman Dağılmıştır?
Eyyubiler adıyla anılan Selahaddin Eyyubi Hanedanlığı, 1171 yılında kurulmuştur. Selahaddin Eyyubi tarafından kurulan bir Hanedanlık olduğundan halkı da Eyyubi’ler olarak anılmaktaydı.
Eyyubiler, Selahaddin Eyyubi tarafından kurulduktan sonra Mısır Şii Fatımi Halifeliği ortadan kaldırıldı ve ortaya iktidar boşluğu çıktı.
Bunu fırsat Selahaddin Eyyubi’nin Mısır Sultanı olarak tanınmasına yol açtı. Kısa sayılabilecek iktidar döneminde dahi Selahaddin Eyyubi, Sünni Müslüman Egemenliğine en güçlü dönemini yaşattı. Medine ve Mekke’yi elinde bulunduran Eyyubiler, iki kutsal cami kurucusu unvanına sahip oldu.
Devlet kurucusu olarak Selahaddin Eyyubi bu unvanı bizzat kullanmış bulunmaktadır. Halkının Türkler, Kürtler ve Arapların oluşturduğu Eyyubiler, 1230 tarihinde imzalanan Yassı çemen Muharebesi sonrasında dağılma sürecine girmiş bulunmaktadır. 1250 yılında da tamamen dağılmıştır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.