Emevi Camisi’nin halıları Türkiye’den gidecek. Yüzde yüz yün olacak.

Türkiye, Şam’daki tarihi Emevi Camisi’nin bütün halılarını yenileyecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da onayına sunulan projeye göre, halı rengi bordo olacak, yünden imal edilecek. Bütün masrafları Gaziantepli halıcılar üslendi. Ramazan..

Emevi Camisi’nin halıları Türkiye’den gidecek. Yüzde yüz yün olacak.
Yayınlanma: Güncelleme: 6 views

Emevi Camisi'nin halıları Türkiye'den gidecek. Yüzde yüz yün olacak.

Türkiye, Şam’daki tarihi Emevi Camisi’nin bütün halılarını yenileyecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da onayına sunulan projeye göre, halı rengi bordo olacak, yünden imal edilecek. Bütün masrafları Gaziantepli halıcılar üslendi. Ramazan ayına kadar halılar döşenmiş olacak, ilk teravih namazına yetişecek.

Şam Emevi Camisi’nin halıları, Gaziantep’li halıcılar tarafından başta sona yenilenecek. Proje, ilk teravih namazına yetişecek

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Emevi Camii halılarını yenilemek için bir kurul oluşturduklarını ve devletten izin alarak bu projeye başladıklarını belirtti.

Şahin, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği ve Mescid-i Aksa’nın halılarını yenileyen halı firmalarının da yer aldığı bir kurulla birlikte çalıştıklarını söyledi. Ayrıca, Gaziantep Müftülüğü ve İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’den tavsiye aldıklarını ifade etti.

Şahin, “Halıların yüzde yüz yün olmasını istedik çünkü cami bizim için çok değerli. Renk ve desenler için ise Sayın Cumhurbaşkanımızdan tavsiye aldık. Ardından Suriye Türk Büyükelçisi ile istişare ettik ve planlarımızı anlattık. Onlar da onay verdiler,” dedi. Şahin, yenileme çalışmaları için oldukça heyecanlı olduklarını, caminin tarihi dokusunu hissettirecek seçimler yaptıklarını ve hazırlıkların inşallah ilk teravihe kadar tamamlanacağını söyledi.

Şam Ulu Cami olarak da bilinen yapı, Suriye’nin başkenti Şam’ın eski şehir kısmında yer alır ve dünyanın en büyük ve en eski camilerinden birisi.

TÜRKİYE HER ZAMAN SAHİP ÇIKTI

635 yılında yapıya eklemelerle camiye çevrilmiştir. Yetmiş yıl boyunca aynı yapı hem kilise hem de cami olarak iki dinin ibadethanesi olmuş; Müslüman nüfusun zaman içinde artması sonucu tamamı camiye çevrilmiştir.

Yapıdaki onarım ve değişikliklerin en önemlilerinden ilki 1069’da meydana gelen büyük bir yangın sebebiyle yılında Selçuklu sultanı I. Melikşah 1082-83’te yaptırmıştır; bu onarımda ağırlığın Kubbetü’n-nesr adıyla tanınan kubbe ile birlikte kemerler ve sütunlar üzerinde yoğunlaştırıldığı görülmektedir.

İkinci önemli onarım ise Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid devrinde 1894’teki büyük yangından sonra gerçekleştirilmiş ve içerideki sütun sıraları ile bunlarla ilgisi bulunan mimari bölümler ve çatı İstanbul’dan gönderilen ustalar tarafından yeniden yapılmıştır

Türkçü Haber

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.