Ä°ngiltere’de yapılan araÅŸtırmada, yeni geliÅŸtirilen giyilebilir cihazla yapılan testte, 5 aylık bebeklerin çevrelerinde geliÅŸen sosyal durumları algılayabildiÄŸi ortaya çıktı. Yeni geliÅŸtirilen giyilebilir cihazla 5 aylık bebeklerin sosyal durumları algılayabildiÄŸi belirlendi..
Ä°ngiltere’de yapılan araÅŸtırmada, yeni geliÅŸtirilen giyilebilir cihazla yapılan testte, 5 aylık bebeklerin çevrelerinde geliÅŸen sosyal durumları algılayabildiÄŸi ortaya çıktı.
Yeni geliÅŸtirilen giyilebilir cihazla 5 aylık bebeklerin sosyal durumları algılayabildiÄŸi belirlendi University College London (UCL) ve Birkbeck Ãœniversitesi bünyesinde yapılan araÅŸtırmada, yeni geliÅŸtirilen bir giyilebilir cihazla ışık dalgaları kullanılarak bebeklerin beynindeki aktiviteler incelendi. AraÅŸtırmada, baÅŸlık ÅŸeklindeki giyilebilir cihaz, 5-7 aylık 16 bebek üzerinde test edildi. BaÅŸlarına cihaz giydirilerek ebeveynlerinin kucağına oturtulan bebeklere “sosyal bir olayı” yansıtmak için tekerleme söyleyen aktörlerin bulunduÄŸu videolar izletildi. Ayrıca bebeklere “sosyallik barındırmayan bir olayı” göstermek için rampadan aÅŸağı yuvarlanan hareketli oyuncakları içeren videolar seyrettirildi.
BEKLENMEDÄ°K AKTÄ°VÄ°TE GÖRÃœLDÃœ Ä°ki senaryo arasında beyin aktivitesindeki farklılıkların gözlemlendiÄŸi araÅŸtırmada, beynin duyguları iÅŸleyen bir bölgesi olan prefrontal kortekste sosyal uyaranlara yanıt olarak “beklenmedik” aktivite görüldü. Bu aktivitenin bebeklerin sosyal durumları algılayabildiÄŸini gösterdiÄŸi ifade edildi. Cihazın beynin farklı bölgeleri arasındaki baÄŸlantıları haritalandırmaya yardımcı olabileceÄŸi belirtilen araÅŸtırmada, bunun otizm, disleksi ve dikkat eksikliÄŸi hiperaktivite bozukluÄŸu (DEHB) gibi hastalıklara ışık tutabileceÄŸi aktarıldı. AraÅŸtırmada, elde edilen verilerin, iÅŸitme, görme ve biliÅŸsel iÅŸlem gibi beyin iÅŸlevlerinin, geleneksel beyin görüntüleme cihazları dışında “bugüne kadarki en eksiksiz resmini” sunduÄŸu belirtildi.
Ä°LERÄ°YE DOÄžRU ATILMIÅž BÃœYÃœK BÄ°R ADIM UCL Medikal Fizik ve Biyomedikal MühendisliÄŸi’nden çalışmanın yazarlarından Dr. Liam Collins-Jones, yaptığı açıklamada, “Yeni yöntem, kafa derisinin altında kalan tüm dış beyin yüzeyinde neler olup bittiÄŸini gözlemlememizi saÄŸlıyor. Bu ileriye doÄŸru atılmış büyük bir adım. Farklı bölgeler arasındaki etkileÅŸimleri tespit etme ve daha önce bakmayı bilmediÄŸimiz bölgelerdeki aktiviteyi saptama olanaklarının önünü açıyor.” ifadelerini kullandı. Collins-Jones, bunun, bebek beyninin çevresiyle etkileÅŸime nasıl girdiÄŸi konusundaki anlayışı geliÅŸtirebileceÄŸi, bunun da yaÅŸamın erken dönemlerinde nöroçeÅŸitliliÄŸe sahip çocuklar için verilecek desteÄŸin optimize edilmesine katkı saÄŸlayabileceÄŸini kaydetti. Birkbeck Ãœniversitesinden çalışma ekibinden Profesör Emily Jones ise bu çalışmada geliÅŸtirilen ve test edilen teknolojinin daha önce MR tarayıcının sınırları dışında gözlemlenemeyen beyin süreçlerinin daha iyi anlaşılması yönünde bir adım olduÄŸunu vurguladı. AraÅŸtırma bulguları Imaging Neuroscience dergisinde yayımlandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.