Kışın sofranızdan eksik etmeyin: 1 lokması enfeksiyona iyi geliyor
Kış aylarında bağışıklık sisteminin sebze ve meyvelerle desteklenmesi gerekiyor. Bu nedenle de hastalıklardan korunmak için bazı besinlerin tüketimini artırmanız gerekiyor. Bu besinler antioksidan ve bolca vitamin içererek kanser gibi ciddi..
Yayınlanma:30 Kasım 2024 - 00:01
Güncelleme:30 Kasım 2024 - 00:01
0 views
Kış aylarında bağışıklık sisteminin sebze ve meyvelerle desteklenmesi gerekiyor. Bu nedenle de hastalıklardan korunmak için bazı besinlerin tüketimini artırmanız gerekiyor. Bu besinler antioksidan ve bolca vitamin içererek kanser gibi ciddi hastalıkların oluşmasının riskini de azaltıyor.
Hastalıklardan korunma ve güçlü bir bağışıklık sistemi için dengeli ve yeterli beslenme büyük önem taşıyor.
Bu nedenle özellikle kış aylarında bağışıklığı güçlü tutmak için bazı besinlere sofranızda yer açmanız gerekiyor.
Bu gıdalar, antioksidan, bağışıklık güçlendirici, kansere, mikroplara, enflamasyona ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu özellik gösteriyor.
Kırmızı pancar, içeriğindeki nitrik oksit sayesinde kan damarlarını genişletir ve kan akışını düzenler. Bu özellik, yüksek tansiyonu düşürerek kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Antosiyanin ve betanin gibi güçlü antioksidanlar içeren kırmızı pancar, vücuttaki serbest radikalleri etkisiz hale getirerek kanser riskini azaltabilir. Özellikle kolon ve mide kanserine karşı koruyucu etkileri dikkat çekiyor.
Demir açısından zengin olan pancar, anemiye karşı etkili bir doğal destekçi. Düzenli tüketimi, kan hücrelerinin sağlıklı bir şekilde yenilenmesine katkı sağlıyor. Kırmızı pancar, beyin sağlığını olumlu etkileyen betalainler ve nitrik oksit sayesinde zihinsel performansı artırır. Özellikle yaşlı bireylerde Alzheimer gibi hastalıklara karşı koruyucu olduğu belirtiliyor.
Turp içerdiği antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. C vitamini de içeren turp, DNA hasarının önlenmesi için de önemli bir kök sebzedir. Hücrelerin yapısı üzerine olumlu etki gösterir ve kansere, virüs ve bakterilere karşı koruyucu etki gösterir.
Özellikle gribal enfeksiyonlar gibi bağışıklığın desteklenmesi gereken durumlarda bağışıklığınızı desteklemek için turpu farklı şekillerde üzerine limon sıkarak, bal ile tatlandırarak da tüketebilirsiniz.
Diyet listelerininde vazgeçilmez besinleri arasında yer ala brokoli, kansere karşı mücadelede etkili olan sebzelerden biri. Brokoli lif, A,C ve K vitamini, polifenoller, potasyum, folat, demir gibi mineraller içermektedir. 2013 yılında yapılan bir çalışmada brokolinin; domates, havuç, üzüm ve patlıcandan daha yüksek fitokimyasal içerdiği tespit edilmiştir.
Brokolinin kansere karşı da koruyucu etkisi bulunmaktadır. Yüksek oranda C vitamini içerir. Ancak gıdalardan en iyi verimi almak için depolama, hazırlama ve pişirme yöntemlerine dikkat edilmelidir. Yüksek sıcaklıkta C vitamini kaybı olmaktadır
Kış aylarında genellikle tüketimi artan bal, bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğe sahip. Bal, bağışıklık sistemini güçlendiren, antimikrobiyal, kansere karşı koruyucu özellik taşıyor.
Bal öksürüğe iyi gelen, balgam söktürücü, boğaz ağrısı semptomlarının azalmasına yardımcı olan, içerdiği enzimler sayesinde sindirimi kolay, prebiyotik içeren, yaraların iyileşmesine yardımcı olan pek çok hastalığa karşı koruyan ve tedaviye katkı sağlayan fonksiyonel bir gıdadır. Bal içerdiği B grubu kompleks vitaminler ve C vitamini ile bağışıklığınızı destekler
Balkabağı çekirdeği protein, beta karoten, tokoferol ve PUFA (çoklu doymamış yağ asitleri), E vitamini ve fenolik bileşikler bakımından zengin bir besin. Fosfor, magnezyum, demir, çinko, potasyum, manganez mineralleri de içinde barındırır. 100 gr bal kabağı çekirdeği yaklaşık; 6 gr lif ve 30 gr protein içermektedir. Lif içeriği sayesinde bağırsaklarınıza dost gıdalardan biridir. Antioksidan, inflamasyonlara karşı koruyucu, hiperglisemi kontrolüne yardımcı, inflamasyonlara, kansere ve prostat hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir.