NTV Ekibi, yeniden açılışa hazırlanan Şam Havalimanı’ndaki çalışmaları görüntüledi
Esad rejimini devrilmesine kadar giden muhaliflerin ilerleyişi nedeniyle kapatılan Şam Havalimanı, 18 Aralık’ta yeniden faaliyete geçecek. Havalimanındaki hazırlığı NTV ekibinden Osman Nuri Terkan ve kameraman Cüneyt Ali Horozal yerinde izledi…
Yayınlanma:15 Aralık 2024 - 14:57
Güncelleme:15 Aralık 2024 - 14:57
7 views
Esad rejimini devrilmesine kadar giden muhaliflerin ilerleyişi nedeniyle kapatılan Şam Havalimanı, 18 Aralık’ta yeniden faaliyete geçecek. Havalimanındaki hazırlığı NTV ekibinden Osman Nuri Terkan ve kameraman Cüneyt Ali Horozal yerinde izledi.
Suriye’nin Şam Uluslararası Havalimanı, Devlet Başkanı Beşar Esad rejimini deviren muhaliflerin saldırısı sonrası pazar günü kapatılmasının ardından 18 Aralık’ta yeniden açılacak.Havaalanı müdürü Anis Fallouh, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Allah’ın izniyle havalimanı mümkün olan en kısa sürede yeniden açılacak çünkü var gücümüzle çalışacağız” dedi. Fallouh, “Uçakların kapatılmış olan Suriye hava sahası üzerinden yeniden uçuş yapmalarına hızlı bir şekilde izin verebiliriz” dedi.
Şam’da bulunan NTV ekibinden kameraman Cüneyt Ali Horozal, havalimanındaki son durumu görüntüledi.
Şam Havalimanı’nda çarşamba günü ilk uçuşun Halep’e düzenleneceği bildirildi.
Şu an uçakların bakımı yapılıyor ve gövdede bulunan bayraklar, yeni hükümetin bayrağıyla değiştiriliyor.
VIP girişi önünde ise Beşar Esad’a ait bir zırhlı araç bulunuyor.
Havaalanının uçak bakım müdürü Samer Radi, Suriye Havayolları’nın sekizi Airbus A320-20 olmak üzere 12 uçaklık bir filoya sahip olduğunu belirtti.
Şam Uluslararası Havalimanı ülkenin en büyük havalimanı. Kasım 2023’te İsrail tarafından bombalandıktan sonra hizmet dışı bırakıldı.
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Direktörü Rami Abdulrahman’a göre Esad, askeri ve güvenlik güçleri geri çekilirken Şam Uluslararası Havaalanı üzerinden Suriye’yi terk etti.
Ülkenin en büyük havalimanı olan Şam Uluslararası Havalimanı, sonuncusu kasım ayında olmak üzere, İsrail’in hava saldırıları nedeniyle daha önce de birçok kez hizmet dışı bırakılmıştı.
Eski muhalif grupların silahlı üyeleri havalimanı çevresinde konuşlanırken, çalışanlar yeni rejime bağlı güvenlik güçlerinin konuşlandığı içeride çalışmaya devam ediyor.
Düşmeden önce 14 yılı aşkın bir süre boyunca protestolara ve silahlı isyana direnen Esad, iktidarda kalabilmek için 500 binden fazla insanın ölümüne ve milyonlarca insanın yerinden edilmesine neden olan acımasız askeri taktikler kullandı.
İsyancılar son saldırılarını 27 Kasım’da, Lübnan’da İsrail ve Hizbullah arasında kırılgan bir ateşkesin ilan edilmesinden kısa bir süre sonra başlattı.
Suriye’de çatışmaların başladığı 2011 yılından bu yana İsrail ülke genelinde yüzlerce hava saldırısı gerçekleştirdi.