Uçuk virüsü beyni nasıl tehdit ediyor? Alzheimer’ı tetikliyor mu?

Bilim insanları, uçuk virüsünün (HSV-1) beyindeki etkilerini ve virüsün sinir sistemi üzerindeki potansiyel zararlı etkilerini inceledi. Araştırma sonucu, uçuk virüsünün (HSV-1) beyinde yarattığı iltihaplanmanın Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların gelişimine nasıl..

Uçuk virüsü beyni nasıl tehdit ediyor? Alzheimer’ı tetikliyor mu?
Yayınlanma: Güncelleme: 3 views

Uçuk virüsü beyni nasıl tehdit ediyor? Alzheimer'ı tetikliyor mu?

Bilim insanları, uçuk virüsünün (HSV-1) beyindeki etkilerini ve virüsün sinir sistemi üzerindeki potansiyel zararlı etkilerini inceledi. Araştırma sonucu, uçuk virüsünün (HSV-1) beyinde yarattığı iltihaplanmanın Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların gelişimine nasıl katkıda bulunabileceğini ortaya koydu.

Tv2LDMJ8kUGYNPhM7UDmBA
Geçmişte yapılan araştırmalarda uçuk virüsü (Herpes Simplex HSV-1) olarak bilinen Herpes virüsünün beyne zarar verdiği tespit edildi. Yeni bir çalışma, viral saldırının nasıl yayıldığına ilişkin daha fazla bilgi sunuyor.
nkuMlp0SgEy5onyJtw0GrQ
Fransa’daki Colorado Üniversitesi ve Bourgogne Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yürütülen çalışmada, HSV-1 virüsünün farelerin beyni üzerindeki etkileri yakından incelendi, etkilenen farklı bölgelerin haritası çıkarıldı ve sonuçların neler olabileceği değerlendirildi.
qR L6acsz02mB03V6FusnA
HSV-1, merkezi sinir sistemine iki yoldan ulaşabiliyor ancak enfeksiyonun beyin içinde nasıl yayıldığı belirsizliğini koruyor. Colorado Üniversitesi’nden nörolog Christy Niemeyer, “Son zamanlarda bu yaygın virüsün Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklarla ilişkilendirildiği görüldü, ancak merkezi sinir sistemi istilasının net bir yolu belirlenemedi.
HSV-1’in beyne nasıl girebileceğini ve hangi beyin bölgelerinin savunmasız olduğunu belirlemek, hastalığı nasıl başlattığını anlamanın anahtarı” dedi.
SGv rqcK50G6Q59yDh946Q
Araştırmacılar, fare beyinlerinde HSV-1 ile etkileşime girdiğinde iltihaplanan mikroglia (merkezi sinir sisteminin kurum içi bağışıklık hücreleri) aktivitesine de baktılar. Bazı bölgelerde, virüs geçtikten sonra iltihabın devam ettiği görüldü.
aFDO2LVtREimqC0KFYZeFA
En ciddi vakalarda HSV-1, iltihabının tüm beyni etkilediği hayatı tehdit eden bir durum olan ensefalite neden olabileceği tespit edildi.
Nörolog Niemeyer, “HSV-1’in varlığı beyinde tam anlamıyla ensefalite neden olmasa da bu bölgelerin işleyişini etkileyebilir. Sürekli iltihaplanan hücreler, bir dizi nörolojik ve nörodejeneratif hastalığın tetikleyicisi olduğu bilinen kronik iltihaplanmaya yol açabilir” diye konuştu.
DiPxmpuz9k68T2IbTT j6A
Araştırma sonunda, HSV-1 ve mikroglia ile ilişkili inflamasyonun, Alzheimer’ın bazı beyinlerde tutunmasının nedeninin bir parçası olabileceği ya da Alzheimer’ın ilerleme hızı üzerinde bir miktar etkiye sahip olabileceği öne sürüldü.

Türkçü Haber

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.